La forbrukerne avgjøre

LO-forbundet Handel og Kontor er igjen på krigsstien i kampen mot søndagsåpne butikker. Ifølge Vårt Land er det nå 324 matbutikker som holder søndagsåpent landet rundt. Felles for dem er at de er små og trange for å tilfredsstille lovens begrensninger på antall kvadratmeter.

- Det er ingen som bryr seg om de tusenvis av menneskene som er ansatt i bransjen og som på denne måten pålegges å jobbe på søndager, sier kommunikasjonssjef i Handel og Kontor, Ove Magnus Halkjær.

Det er en drøy påstand. Men er det virkelig så ille å jobbe søndager en gang i blant, som en ekstravakt med ekstra godt betalt eller som en del av en turnus? Eller er det verre å jobbe i butikk enn å jobbe på et sykehjem, eller som konduktør, eller som servitør, eller som maskinist, eller som vekter, eller ombord på en fiskeskøyte, i et fjøs, i skranken på en kino, på et hotell, bak et kamera, i et radiostudio, i en blomsterhandel, på en brannstasjon, eller bak disken på 7-eleven? Det er lenge siden det bare var presten som jobbet på søndager. Landet må også fungere den siste dagen i uka.

Handel og Kontor har alltid kjempet mot utvidelse av åpningstidene. På 80-tallet måtte butikkene stenge kl. fem på hverdager. Da var lørdag den store handledagen, for det var sjelden man hadde tid til å gjøre innkjøp på hverdagene. Mye har heldigvis forandret seg siden den gang, samfunnet har blitt mer fleksibelt, og folk stiller større krav til tilgjengelighet.

Gode kjøpmenn vet at det er penger å hente på å holde åpent slik at folk kan handle når de vil. Heldigvis finnes det nå flere alternativer enn å kjøpe egg og melk til dobbelt pris på en bensinstasjon. Men på tross av flere runder med liberalisering, står kravet om at vareutvalget må skvises inn på maksimalt 100 kvadratmeter ved lag. Nå finnes det 324 Brustad-buer landet rundt, og hver søndag trekker folk inn pusten for å klare å passere andre kunder i de trange gangene mellom varehyllene. Folk har etter hvert blitt vant til at det er sånn det er, men jeg tror verken de ansatte eller kundene ville hatt noe vondt av en lovendring som gjorde at det ble mer plass til å bevege seg i butikken.

Ikke alle har etterlevd lovverket til punkt og prikke. I Lillestrøm holder butikken Keiser åpent på søndager i lokaler som etter lovens bokstav er for store. Foreløpig har det gått bra, så en får håpe at ingen ser sitt snitt til å anmelde saken etter at innehaveren sto frem i Romerikes Blad som en Brustadbu-lovbryter.

Også Handel og Kontor vedgår at loven ikke er uproblematisk.

- Sånn loven er i dag fungerer den rett og slett ikke. Det er en utdatert lov som er tilpasset datidens forhold. I dag ser vi at en god del forretninger tar seg til rette, sier Halkjær.

Også Rema 1000 vil helst ha handlefrie søndager. Det er forståelig. Folk spiser ikke noe mer eller mindre av at butikkene er åpne på søndager. Men så lenge det er tillatt å ha åpent, vil den som ikke har åpent tape omsetning. Om alle må stenge samtidig, slik at åpningstidene blir kortere, vil den totale omsetningen spre seg over færre timer, og fortjenesten per time blir større. Dermed har Handel og Kontor og dagligvarekjedene en felles interesse i å lovbegrense åpningstidene. De som taper er forbrukerne.

Jeg skal være enig med Handel og Kontor i at dagens lovverk er utdatert. Men et mer tidsriktig lovverk er ikke et lovverk som innskrenker åpningstidene på nytt. Et tidsriktig lovverk er et lovverk som fjerner de siste åpningstidsbegrensningene.

La butikkene få ha åpent når de vil. De som vil ha stengt, kan holde dørene lukket, mens de som ønsker å holde åpent kan få lov til det. Så vil til syvende og sist folket - forbrukerne - avgjøre hvor lenge det er lønnsomt å holde butikken åpen.

2 kommentarer

Johnny B. Good

22.02.2012 kl.16:04

Helt enig med deg. Det er for ille at en gjeng LO byråkrater skal få ha noen innvirkning på når det skal være mulig å handle. La butikkene få ha åpent når det passer dem.

Men en annen "liten" sak: Venstre er norges sosialliberale parti, Frp er norges borgeligliberale parti. DLF er norges eneste VIRKELIG liberale parti!

Bernt

28.06.2012 kl.14:50

Helt enig med deg. La butikkene ha åpent når de selv vil. For sånn som det er i dag med små "søndagsbutikker" som er stengt 6 dager i uken er jo veldig fornuftig! På tide at det gjøres noe. Maxbo har heldigvis tatt sin del av denne kampen. Hvorfor skal noen forretninger ha fordel av søndagsåpent, mens andre må holde stengt? Forklar meg det den som kan.

Skriv en ny kommentar

hits