Men EU-grunnloven var ikke død...

På selveste Europadagen ble Estland det femtende landet til å ratifisere EUs grunnlovstraktat. Det skjedde med et overveldende flertall på 73 stemmer mot én i det estiske parlamentet. - Det er en god traktat for Europa, og en god traktat for Estland, sa utenriksminister Urmas Paet etter avstemmingen.

Til tirsdag er det ventet at også Finland ratifiserer grunnlovstraktaten, og da vil stillingen bli 16 ja og 2 nei. Spørsmålet som da presser seg fram, er i hvor stor grad skal to enkeltland få blokkere for en reform som hele resten av Europa ønsker velkommen?

Vetorett begrunnes ofte med at man ønsker å hindre at flertallet overstyrer mindretallet. Men er det bedre at mindretallet overstyrer flertallet?

Østerrike, Belgia, Kypros, Estland, Tyskland, Hellas, Ungarn, Italia, Latvia, Litauen, Luxemburg, Malta, Slovakia, Slovenia og Spania har alle ratifisert grunnlovstraktaten. Hvorfor skal deres ja være mindre verdt enn Frankrikes og Nederlands nei?

2 kommentarer

Erlend

09.05.2006 kl.22:53

Man bør ivertfall ratifisere del en og to av grunnlovs traktaten.

Sigve

16.10.2006 kl.11:23

Hei!Dei andra landa sine ja er ikkje mindre verdt. Men det er ulike måter å ratifisere dei på. Altså, der dei stemte nei var det folket som ble spurt. Mens resten av landa hadde ikke folk muligheten til å stemme selv, bare indirekte gjennom dei folkevalgte.Og i denne saken har tydeligvis folket og dei folkevalgte ulike meiningar.Hipp hura for nærheitsprinsippet!Mvh Sigve

Skriv en ny kommentar

hits