Tilbakeslag for Serbias EU-drømmer

Serbias EU-drømmer har fått seg et solid tilbakeslag etter at EU har suspendert samtalene med landet om en assosierings-og stabiliseringsavtale, som er første skritt på veien mot EU-medlemskap. Årsaken er at serbiske myndigheter fremdeles ikke har klart å overlevere den bosniskserbiske generalen Ratko Mladic til krigsforbryterdomstolen i Haag.

12678-7Presset fra EU i denne saken har økt etter at det tidligere i år ble kjent at Mladic så sent som i 2002 var under beskyttelse av serbiske myndigheter. I begynnelsen av april lovet Serbias statsminister Vojislav Kostunica at Mladic skulle ”finnes, arresteres og overføres” innen utgangen av måneden. Men i dag, den 3. mai, er Mladic fremdeles på frifot, og konsekvensen er at forhandlingene med EU går i stå.

Utvidelseskommissær Olli Rehn mener at Mladic fremdeles beskyttes av den serbiske hæren. Kostunica på sin side hevder at hele støtteverket til Mladic er nå rullet opp, og at Mladic nå skjuler seg på egen hånd.

Men ut fra den store oppslutningen om minnemarkeringene etter eksdiktator Slobodan Milosevics død for knappe to måneder siden, kan man spørre seg hvor alene Mladic egentlig er, og verken EU eller FN er overbevist. Det er heller ikke visestatsminister Miroljub Labus, som leverte sin avskjedssøknad i dag der han blant annet anklager regjeringen for å ha sviktet nasjonen og folket. Han oppfordret samtidig sitt parti G17 Plus til å trekke seg ut av regjeringen.

Tilbakeslaget for Serbias EU-drømmer kommer ekstra ubeleilig 18 dager før Montenegro skal stemme over fremtiden til statsunionen mellom Serbia og Montenegro. Så lenge statsunionen består, betyr suspensjon for Serbia også suspensjon for Montenegro. Men, som den montenegrinske utenriksministeren Gordana Djurovic sier det: ”Utsettelsen av samtalene med EU vil opphøre for Montenegro den 22. mai. Fra da av vil Montenegro ta sin europeiske fremtid i egne hender”.

Det er åpenbart i Serbias interesse å få sendt Mladic til Haag så fort som mulig. ”Ved å fortsatt skjule seg, gjør Mladic stor skade på vårt lands nasjonale interesser”, sier Kostunica. Dessverre er det mange som ikke deler den oppfatningen.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits